Gajin desu ne
November 27th, 2013

Gajin desu ne

Het is een vreemdeling zeker, die verdwaald is zeker…

maak ik me nu schuldig aan racisme door zwarte piet stereo type af te beelden? En de japanner, als samurai krijger, is dat dan ook racistisch omdat het stereotype is?

Ik ben opgegroeid met strips die bol stonden van de stereotypes, Lucky Luke, suske en wiske, kuifje, asterix en obelix, zelfs jan jans en de kinderen. Maar is dat dan gelijk racisme?

Ik vind het een mooi streven om racisme bloot te willen leggen, zwarte piet heeft inderdaad wel een hele foute basis. Toch kan je dit juist gebruiken om dat racisme bespreekbaar te maken en het weg te nemen. Waar hij vroeger inderdaad als iets exotisch, engs en van buiten den landen werd bestempeld om angst in te boezemen heeft hij dat beeld allang verworpen.

Ik heb al een paar jaar een idee in mijn kop zitten, over een alternatieve piet, met een alternatieve achtergrond, ik zal eens kijken of ik hier een strip van kan maken, wie weet is het de kentering van de piet, zoals dat in 1850 ook gebeurde voor de piet die we nu kennen. Echt nieuw is het niet, eerder weer verder terug of meer van net over de grens. U ziet wel.

) Your Reply...